Overnamegevecht ABN AMRO in nieuwe fase

Overnamegevecht ABN AMRO in nieuwe fase
Royal Bank of Scotland zet, samen met Fortis en Banco Santander, zijn jacht op ABN AMRO door. Cruciaal voor het verdere verloop wordt een uitspraak van de Hoge Raad.

Beschouw de strijd om ABN AMRO als een schaakpartij. De scherpe openingszetten zijn gedaan. Het bod van het Britse Barclays van zo'n 34 euro – grotendeels in aandelen - is beantwoord met een tegenbod van genoemd trio (38,40 euro, merendeel cash). Hedgefondsen en de VEB mengen zich luidruchtig in het gevecht. Er loopt een zware juridische procedure over de onderhandse verkoop van een van de ABN AMRO-parels (de Amerikaanse LaSalle). Toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank roeren zich nadrukkelijk. Kortom, er staat een ingewikkelde stelling op het bord.

Nu ontvouwt zich een niet minder gecompliceerd middenspel. In een normaal overnamegevecht wordt in zo'n fase flink tegen elkaar opgeboden. Maar in dit geval ziet het er niet naar uit dat de prijs voor ABN AMRO stevig gaat oplopen. Royal Bank of Scotland (RBS) en Fortis kregen van hun aandeelhouders al te horen dat de limiet wel ongeveer is bereikt. Barclays zou, als het erop aankomt, het bod in aandelen – goedkoop betaalmiddel, tenslotte – nog wel ietsje kunnen verhogen. Te meer omdat die bank, nadat ze de afgelopen weken in de keuken kon kijken, de prognoses voor toekomstige synergievoordelen heeft verhoogd. Anders gezegd: personeel van Barclays en ABN AMRO moet vrezen voor extra bezuinigingen en groter banenverlies dan de al begrote 23.000 arbeidsplaatsen. Afgezien van de prijs is er een ander thema dat de uitslag van de strijd gaat bepalen: wat gebeurt er met LaSalle? Op papier heeft ABN AMRO die dochter, met instemming van Barclays, voor 21 miljard dollar verkocht aan Bank of America. Maar tegen de rechtmatigheid van die razendsnel gepleegde transactie loopt nu een procedure bij de Hoge Raad. Mocht dat rechtscollege – net als de Ondernemingskamer - vinden dat ABN AMRO de deal moet voorleggen aan zijn aandeelhouders en die zouden de transactie terugdraaien, dan dreigt er een grote schadeclaim van de Amerikanen. Voor RBS is het essentieel dat LaSalle straks onderdeel is van de deal. Het bod op ABN AMRO stelt die uitdrukkelijke voorwaarde. De Schotten zouden zelfs hebben geprobeerd om LaSalle van Bank of America los te weken. Nu dat niet is gelukt, is het aftellen voor op het eind juni verwachte oordeel van de Hoge Raad. Onzekerheid alom dus, ook voor beleggers in RBS, Banco Santander en Fortis die geacht worden om in totaal 40 miljard euro nieuw kapitaal te fourneren voor de tot nu toe grootste overname in de financiële wereld. Alsof de situatie al niet complex genoeg is, krijgt RBS nog een zware kluif aan De Nederlandsche Bank. Officieel moet deze toezichthouder neutraal staan tegenover de biedingen. Maar uit statements van president Nout Wellink valt te destilleren dat hij een gehele overname van de bank prefereert boven een rücksichtslose opsplitsing door drie partijen. Het eindspel in deze boeiende schaakpartij dient zich nog niet aan. Laat staan dat een van beide kampen alvast de koning omlegt.

facebook