Sybilla Dekker: de macht van bestuurderslijsten

Sybilla Dekker: de macht van bestuurderslijsten

Auteur: Sybilla Dekker | 10-05-2011

Er is niets mis met macht, zo stelt Sybilla Dekker, voorzitter van Taskforce & Stichting Talent naar de Top.


In een interview voor tijdschrift Opzij heb ik tien jaar geleden gezegd dat er niets mis is met macht. De reacties die toen op die uitspraak kwamen waren gemengd, zowel van aard als van toon. Binnenkort brengt Management Scope weer de jaarlijkse lijst van de machtigste vrouwen van Nederland uit. En daarmee laait ongetwijfeld de oude discussie rondom macht weer op. Mijn stelling is onveranderd; nog steeds vind ik dat er niets mis is met macht.

Top 25 Machtigste vrouwen 2011
Bij Talent naar de Top weten we dat er ook bij genoeg vrouwen de ambitie leeft om in het voetlicht van de macht te treden. Toch staan er op een andere belangrijke lijst van Management Scope, die van machtigste commissarissen van dit jaar, slechts vijf vrouwen. Ondanks de aanhoudende maatschappelijke druk is dat nog precies dezelfde schamele 10% als vorig jaar.

Aparte vrouwenlijst
Ik juich de aparte vrouwenlijst van Management Scope dus toe. Omdat het heel doeltreffend de zichtbaarheid van vrouwelijk talent vergroot. Uit eigen ervaring weet ik ook dat aanwezigheid op zo’n lijst je weldegelijk kan helpen bij het erkend worden in je vak en het soms zelfs de volgende stap in je carrière versnelt.

Jonge topvrouwen
Toch zullen de meeste dames op de top 50-lijst van machtigste vrouwen zich nu over hun carrière geen zorgen meer maken. Het is juist voor het aanstormende talent belangrijk om op toplijsten gezien te kunnen worden. Want zoals uit de female Board Index van dit jaar blijkt, dringen jonge topvrouwen maar moeizaam door tot de topbedrijven. En juist daardoor komen ze weer moeilijker op de traditionele toplijsten terecht. Een vicieuze cirkel.

Aanvulling
Mijn persoonlijke invloed zet ik al jaren in om álle talent naar de top te krijgen. Vanuit die missie zou ik alle mannen en vrouwen van topbedrijven willen oproepen iemand aan te dragen voor een tweede toplijst. Wijs een talent aan dat op termijn de lijst machtige vrouwen zou kunnen gaan aanvullen. Zo ontstaat er een nieuwe kleurrijke lijst, waarop diversiteit niet alleen beter zichtbaar is, maar door deze zichtbaarheid ook meer kans kan krijgen.


Talent
Wat denk ik ook niet meehelpt is dat de traditionele lijsten op traditionele, mannelijke manier worden samengesteld. Het is louter de uitkomst van een optelsom op basis van aantallen en cijfers. Aankomend talent is simpelweg te lastig om met harde cijfers te bepalen. Dus om het toch mee te laten tellen moet een beroep worden gedaan op gevoels- en inschattingsvermogen. Kwaliteiten waar vrouwen doorgaans weer meer aanleg voor hebben. Maar ook kwaliteiten die in modern management steeds meer van pas komen.

Talent naar de Top
Talent naar de Top heeft een eigen toplijst. Het is de lijst van de ruim 170 werkgevers die het Charter Talent naar de Top hebben ondertekend. Bedrijven en organisaties waar macht is verdeeld over mannen en vrouwen. Een lijst dus waar diversiteit centraal staat. Op 26 mei aanstaande worden in het rapport van de Commissie Monitoring de prestaties van de ondernemingen op deze lijst bekend gemaakt. Ik ben vol vertrouwen over de vooruitgang die in 2010 is geboekt met diversiteit en benieuwd naar hoe het er met de doorstroming van vrouwelijk talent gesteld is.

Sybilla M. Dekker Voorzitter Taskforce & Stichting Talent naar de Top

Lees ook:
> Topvrouwen Verhagen, Nijhuis en Reijnen over loopbaanstrategie

Sybilla Dekker

Tekst door: Sybilla Dekker

 • > Voorzitter Adviescommissie Geschilbeslechting Woningwet
 • > Voorzitter Platform Goede Doelen Organisaties
 • > Lid Raad van Toezicht Vereniging Hendrick de Keyser
 • > Voorzitter Beoordeling Commissie Ontwikkeling Paleis en landgoed Soestdijk
 • > Lid College financieel toezicht Curacao, Sint Maarten, BES-eilanden en Aruba
 • > Lid Klankbordgroep Kennis Instituut Atria
 • > Voorzitter Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB)
 • > Voorzitter Strategische Adviesraad TNO Bouw en Mobiliteit
 • > Voorzitter Tafel van Borging, Maasvlakte II
 • > Voorzitter Stichting Constant van Gestel fonds
 • > Dame XVII Compagnie Fonds Scheepvaartmuseum Amsterdam

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Sybilla Dekker

scopist_posts/originals/1323872151.jpg

Van talent naar rolmodel

Sybilla Dekker: Het herkennen en beoordelen van talent vindt overal plaats. Op de sportvelden vormt scouting al jaren de basis van elk succesvol team. En dat heeft zich verbreed tot elk denkbaar beroep en medium. Zo is er geen televisieavond meer te vinden zonder talentenjacht, met zoektochten naar zangers, dansers, modellen, kappers of koks.

lees artikel
scopist_posts/originals/1320764662.jpg

Diversiteitsbeleid: durf stappen te zetten

Sybilla Dekker: Christine Lagarde is de eerste vrouw aan het hoofd van het IMF. Ze was ook de eerste vrouwelijke minister van Financiën in een G8-land.

lees artikel
scopist_posts/originals/1312797948.JPG

Hoe goed 'klikt' u met uw social network?

Sybilla Dekker: Social networks lijken in korte tijd de grote belofte te zijn geworden bij de aanpak van allerlei problemen.


lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Analyse-Vlerick03v.jpg

Digital transformation know how

Digitale turbulentie is het nieuwe normaal. Hoe zorg je voor stabiliteit in woelige tijden? Professor digital transformation Stijn Viaene van Vlerick Business School bundelde jarenlang opgebouwde kennis in zijn boek Digital transformation know how. In dit artikel schetst hij de belangrijkste conclusies.

lees artikel
scopist_posts/originals/Analyse-CGLytics03v.jpg

Bestuurder, bent u wel eerlijk ingeschaald?

Bestuurdersbeloningen houden de gemoederen in de aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen bezig: zijn die wel in lijn met de bedrijfsprestaties? Aniel Mahabier, ceo van governancedataspecialist CGLytics, ziet de aandacht van aandeelhouders hiervoor verder toenemen: onvoorbereid zijn betekent een reputatierisico.

lees artikel
scopist_posts/originals/BOLD leaders 250.jpg

Franziska Schaadt, Guy Wijnen en Snezana Zivcevska-Stalpers zijn BOLD Leaders

Deloitte organiseert jaarlijks een verkiezing onder ondernemers en bedrijven – groot en klein – op zoek naar leiders die broad, optimistic, long term en daring ofwel BOLD zijn en reikt dit jaar voor de tweede keer de BOLD Leader Award uit. De drie finalisten van het BOLD Leader-programma stellen zich voor in een persoonlijke brief, waarin zij hun visie op leiderschap geven.

lees artikel
facebook