Sybilla Dekker: de macht van bestuurderslijsten

Auteur: Sybilla Dekker | 10-05-2011

Sybilla Dekker: de macht van bestuurderslijsten

Er is niets mis met macht, zo stelt Sybilla Dekker, voorzitter van Taskforce & Stichting Talent naar de Top.

In een interview voor tijdschrift Opzij heb ik tien jaar geleden gezegd dat er niets mis is met macht. De reacties die toen op die uitspraak kwamen waren gemengd, zowel van aard als van toon. Binnenkort brengt Management Scope weer de jaarlijkse lijst van de machtigste vrouwen van Nederland uit. En daarmee laait ongetwijfeld de oude discussie rondom macht weer op. Mijn stelling is onveranderd; nog steeds vind ik dat er niets mis is met macht.

Top 25 Machtigste vrouwen 2011
Bij Talent naar de Top weten we dat er ook bij genoeg vrouwen de ambitie leeft om in het voetlicht van de macht te treden. Toch staan er op een andere belangrijke lijst van Management Scope, die van machtigste commissarissen van dit jaar, slechts vijf vrouwen. Ondanks de aanhoudende maatschappelijke druk is dat nog precies dezelfde schamele 10% als vorig jaar.

Aparte vrouwenlijst
Ik juich de aparte vrouwenlijst van Management Scope dus toe. Omdat het heel doeltreffend de zichtbaarheid van vrouwelijk talent vergroot. Uit eigen ervaring weet ik ook dat aanwezigheid op zo’n lijst je weldegelijk kan helpen bij het erkend worden in je vak en het soms zelfs de volgende stap in je carrière versnelt.

Jonge topvrouwen
Toch zullen de meeste dames op de top 50-lijst van machtigste vrouwen zich nu over hun carrière geen zorgen meer maken. Het is juist voor het aanstormende talent belangrijk om op toplijsten gezien te kunnen worden. Want zoals uit de female Board Index van dit jaar blijkt, dringen jonge topvrouwen maar moeizaam door tot de topbedrijven. En juist daardoor komen ze weer moeilijker op de traditionele toplijsten terecht. Een vicieuze cirkel.

Aanvulling
Mijn persoonlijke invloed zet ik al jaren in om álle talent naar de top te krijgen. Vanuit die missie zou ik alle mannen en vrouwen van topbedrijven willen oproepen iemand aan te dragen voor een tweede toplijst. Wijs een talent aan dat op termijn de lijst machtige vrouwen zou kunnen gaan aanvullen. Zo ontstaat er een nieuwe kleurrijke lijst, waarop diversiteit niet alleen beter zichtbaar is, maar door deze zichtbaarheid ook meer kans kan krijgen.

Talent
Wat denk ik ook niet meehelpt is dat de traditionele lijsten op traditionele, mannelijke manier worden samengesteld. Het is louter de uitkomst van een optelsom op basis van aantallen en cijfers. Aankomend talent is simpelweg te lastig om met harde cijfers te bepalen. Dus om het toch mee te laten tellen moet een beroep worden gedaan op gevoels- en inschattingsvermogen. Kwaliteiten waar vrouwen doorgaans weer meer aanleg voor hebben. Maar ook kwaliteiten die in modern management steeds meer van pas komen.

Talent naar de Top
Talent naar de Top heeft een eigen toplijst. Het is de lijst van de ruim 170 werkgevers die het Charter Talent naar de Top hebben ondertekend. Bedrijven en organisaties waar macht is verdeeld over mannen en vrouwen. Een lijst dus waar diversiteit centraal staat. Op 26 mei aanstaande worden in het rapport van de Commissie Monitoring de prestaties van de ondernemingen op deze lijst bekend gemaakt. Ik ben vol vertrouwen over de vooruitgang die in 2010 is geboekt met diversiteit en benieuwd naar hoe het er met de doorstroming van vrouwelijk talent gesteld is.

Sybilla M. Dekker Voorzitter Taskforce & Stichting Talent naar de Top

Lees ook:
> Topvrouwen Verhagen, Nijhuis en Reijnen over loopbaanstrategie

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Boeren, Leni - MS 05 2013.JPG

Topvrouwen

In dit dossier

Tekst:

Sybilla Dekker

 • - Voorzitter Adviescommissie Geschilbeslechting Woningwet
 • - Voorzitter Platform Goede Doelen Organisaties
 • - Lid Raad van Toezicht Vereniging Hendrick de Keyser
 • - Lid College financieel toezicht Curacao, Sint Maarten, BES-eilanden en Aruba
 • - Voorzitter Beoordeling Commissie Ontwikkeling Paleis en landgoed Soestdijk
 • - Lid Klankbordgroep Kennis Instituut Atria
 • - Voorzitter Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB)
 • - Voorzitter Strategische Adviesraad TNO Bouw en Mobiliteit
 • - Voorzitter Tafel van Borging, Maasvlakte II
 • - Voorzitter Stichting Constant van Gestel fonds
 • - Dame XVII Compagnie Fonds Scheepvaartmuseum Amsterdam
Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Sybilla Dekker

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €15,- of 6 edities voor €30,-

Meer opinie