Diversiteitsbeleid: durf stappen te zetten

Diversiteitsbeleid: durf stappen te zetten

Auteur: Sybilla Dekker | 08-11-2011

Sybilla Dekker: Christine Lagarde is de eerste vrouw aan het hoofd van het IMF. Ze was ook de eerste vrouwelijke minister van Financiën in een G8-land.

Lagarde is een vrouw die verandering op gang kan brengen, een vrouw met lef en gevoel voor leiderschap. Ze plaatst haar uitspraken te goed en te krachtig om stof te doen opwaaien. Daarentegen snijdt ze vlijmscherp de onderwerpen aan die besproken moeten worden. Recht naar de kern.

Gevoel voor leiderschap
Christine Lagarde toont het lef om in tijden van crisis leiderschap te laten gelden. Ze doet dat met een ongekend zelfbewustzijn, waar een onmetelijk verstand van zaken de basis voor moet vormen. Het meten-is-weten-principe ligt haar volgens mij dan ook zeer na aan het hart. Bij Baker & McKenzie bijvoorbeeld - waar Lagarde als eerste vrouw benoemd werd tot bestuursvoorzitter – doen ze al sinds 2007 uitvoerig onderzoek naar m/v-diversiteit in topmanagement. Weten waar je het over hebt brengt rust in leiderschap. Het is de kern van accountancy: inzichtelijk maakt bewust.

M/V diversiteit
Met alleen meten voer je natuurlijk geen beleid. Te vaak blijven managers hangen bij de meet- en streefpunten, zonder daar nieuwe actiepunten aan te hangen. Kijk naar de codes voor m/v-diversiteit; de 30% van Kalma, de ‘gebalanceerde samenstelling’ van de Health Care Governance Code ’10, de Code Verzekeraars, de Code Banken, de Code Blauw ’08. In de codes van bijna alle branches en sectoren wordt diversiteit genoemd, maar wat heeft de maatschappelijke trend nou werkelijk opgeleverd? De onlangs verschenen Female Board Index van Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers toont opnieuw een geringe toename in het aantal vrouwen in de top. Alleen TNT Express voldoet aan het (binnenkort wettelijk vastgesteld) streefgetal van 30% vrouwen in zowel de RvB als de RvC. Als enige van de 99 Nederlandse NV’s met een Euronext Amsterdam notering!


Sprekende onderzoekscijfers motiveren om door te gaan met de metingen. Net als de Female Board Index houdt zo ook de Monitor van Commissie Monitoring Talent naar de Top een vinger aan de nationale pols van de diversiteitsgroei binnen het bedrijfsleven. Maar we kunnen blijven speuren naar de knelpunten en struikelblokken om inzicht te vergaren in de algemeen-individuele-intrinsieke-motivatie-argumenten-achter-elke-stagnatie, op een gegeven moment dienen er stappen gezet te worden. En om van de gegeven situatie naar de gewenste situatie te komen heb je middelen nodig. Goede managers durven stappen te zetten en zich daarbij te laten bedienen met uitgekiende handvatten.

Succesvolle leiders
De beste leiders zoeken bij de meest relevante informatie de best passende middelen om tot de hoogst rendabele ontwikkeling te komen. Dat past ook binnen de strategie van Stichting Talent naar de Top. Naast een verbredend en verdiepend kennisplatform, biedt de stichting praktische tools om tot meer diversiteit in de (sub)top te komen. Ik zie het als het behind the scenes-proces van Veni Vidi Vici. Succesvolle leiders komen, zien en overwinnen geruisloos in de ogen van het publiek, maar weten precies welk script er daarvoor achter de coulissen ligt. Ook Christine Lagarde.

Sybilla M. Dekker is Voorzitter Taskforce & Stichting Talent naar de Top

Lees ook:

> CV Sybilla Dekkers
> Sybilla Dekker: diversiteit is mondiaal en tijdloos
> Koninklijke onderscheidingen: lintje zoekt vrouw
> Til de diversiteitsdiscussie naar een hoger plan!

Sybilla Dekker

Tekst door: Sybilla Dekker

 • > Voorzitter bestuur Prinses Beatrix Spierfonds
 • > Commissaris Hendrick de Keyser
 • > Directievoorzitter Prinses Beatrix Spierfonds
 • > Voorzitter Adviescommissie Geschilbeslechting Woningwet
 • > Voorzitter Platform Goede Doelen Organisaties
 • > Lid Raad van Toezicht Vereniging Hendrick de Keyser
 • > Voorzitter Beoordeling Commissie Ontwikkeling Paleis en landgoed Soestdijk
 • > Lid College financieel toezicht Curacao, Sint Maarten, BES-eilanden en Aruba
 • > Lid Klankbordgroep Kennis Instituut Atria
 • > Voorzitter Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB)
 • > Voorzitter Strategische Adviesraad TNO Bouw en Mobiliteit
 • > Voorzitter Tafel van Borging, Maasvlakte II
 • > Voorzitter Stichting Constant van Gestel fonds
 • > Dame XVII Compagnie Fonds Scheepvaartmuseum Amsterdam

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Sybilla Dekker

scopist_posts/originals/1323872151.jpg

Van talent naar rolmodel

Sybilla Dekker: Het herkennen en beoordelen van talent vindt overal plaats. Op de sportvelden vormt scouting al jaren de basis van elk succesvol team. En dat heeft zich verbreed tot elk denkbaar beroep en medium. Zo is er geen televisieavond meer te vinden zonder talentenjacht, met zoektochten naar zangers, dansers, modellen, kappers of koks.

lees artikel
scopist_posts/originals/1312797948.JPG

Hoe goed 'klikt' u met uw social network?

Sybilla Dekker: Social networks lijken in korte tijd de grote belofte te zijn geworden bij de aanpak van allerlei problemen.


lees artikel
scopist_posts/originals/1305023563.JPG

Sybilla Dekker: de macht van bestuurderslijsten

Er is niets mis met macht, zo stelt Sybilla Dekker, voorzitter van Taskforce & Stichting Talent naar de Top.

lees artikel
Management Scope

Geïnteresseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/COO-succesfactor05v.jpg

De coo weet waar data de meeste impact heeft

De betrokkenheid van de chief operations officer vergroot de slagingskans van de digitale transformatie binnen de onderneming. De coo weet waar de inzet van data de meeste impact heeft en is in staat om een datagedreven cultuur te creëren.

lees artikel
scopist_posts/originals/Operational-governance05v.jpg

Vijf trends in operational governance

Moderne boards baseren zich op een modern operating system voor strategische besluitvorming, monitoring van brede waardecreatie en het mitigeren van risico’s. Diligent formuleert een vijftal trends waarmee organisaties hun bestaande governancesystemen onder de loep kunnen nemen, om zo de transformatie naar stakeholder capitalism tot stand te brengen.

lees artikel
scopist_posts/originals/EIB-energietransitie04v.jpg

De Europese Investeringsbank als financier van de energietransitie

Corporates die hun wagenpark willen elektrificeren, een productielijn circulair willen maken of ervan dromen hun bedrijfslocaties klimaatneutraal te maken: voor financiering van duurzame projecten kan de Europese Investeringsbank een aantrekkelijke partner zijn. De financieringstrajecten die voorafgaan aan grote investeringen zijn complex en daarbij kan een advocaat een belangrijke rol spelen. 

lees artikel
facebook