Van talent naar rolmodel

Van talent naar rolmodel

Auteur: Sybilla Dekker | 14-12-2011

Sybilla Dekker: Het herkennen en beoordelen van talent vindt overal plaats. Op de sportvelden vormt scouting al jaren de basis van elk succesvol team. En dat heeft zich verbreed tot elk denkbaar beroep en medium. Zo is er geen televisieavond meer te vinden zonder talentenjacht, met zoektochten naar zangers, dansers, modellen, kappers of koks.

Ook op de werkvloer is het zoeken naar talent essentieel. Met name als u toekomstige topmanagers wilt vinden. Daarbij zou u verder moeten kijken dan alleen naar diploma’s en profieleisen. Ook passie en ambitie vormen de basis voor succesvolle ontwikkeling van talenten. Want daar liggen de werkelijke motivatie en drijfkracht die zorgen dat talenten daadwerkelijk de top van uw organisatie bereiken.

Zoals ook merkbaar bij de televisieshows zijn items over persoonlijke begeleiding van kandidaten populair; naast het talent wordt dus ook het individu gekoesterd. Hoe een kandidaat zich ontpopt tot karaktervolle persoonlijkheid en vooral onder welke omstandigheden het tot volle wasdom kan komen, is een psychologisch boeiend proces. De kandidaten starten als herkenbare, menselijke deelnemers met een wens. Zij groeien langzaam uit tot rolmodel waar velen bewondering voor krijgen. Op de werkvloer gaat het niet anders.

Rolmodellen zijn dan ook zeer belangrijk voor de doorstroom van vrouwelijk talent. Niet alleen als succesvoorbeeld voor het reeds aanwezig talent, maar ook om intern te lobbyen en een klimaat te creëren waarbij HR instrumenten zoals coaching en mentoring op minder weerstand stuiten. Het is daarom essentieel om talenten bewust te maken van hun functie als rolmodel. Om hen te helpen zich daarbij senang te voelen. Immers, hoe dichter een talent bij de top komt, hoe groter de verantwoordelijkheid als rolmodel. En daar moet elk individueel talent mee om kunnen gaan.


Werkgevers doen er goed aan te investeren in training en coaching. Goede managers geven ruimte aan de rolmodelfunctie van hun toptalenten, zonder zich erdoor bedreigd te voelen. De beste managers zorgen daarbij ook vroegtijdig voor het aanstellen van een mentor voor het toptalent. U kunt talenten koppelen aan begeleidende collega’s binnen of buiten het bedrijf. Er zijn mooie voorbeelden van charterondertekenaars van Talent naar de Top waar mentorprogramma’s erg succesvol zijn, zoals Loyens & Loeff, Ernst & Young en het UMC Groningen. Achmea besteedt met meerdere programma’s aandacht aan empowerment van vrouwen met hun Female Mentoring, Cross Mentoring en Boardroom Coaching programma’s.

In sommige uitzonderlijke gevallen zal talentbegeleiding buiten de organisatie meer effectief blijken. Elke organisatie kan haar eigen specifieke en passende methodes en programma’s ontwikkelen. U zou dit met uw talenten kunnen overleggen en er zelfs een stimulerende, adviserende rol in kunnen nemen. Voorop staat dat er voor uw organisatie én voor uw talenten zelf veel winst valt te behalen.

De fascinatie voor stertalenten is van alle tijden. Op televisie, in het nieuws en op de winnaarspodia binnen het bedrijfsleven. Achter elke ster zit een industrie. Uw toptalenten zijn dus ook poortwachters van uw bedrijfsreputatie. Dat geldt voor elk niveau. U weet inmiddels: Holland’s Got Talent. Aan u de taak om het een podium te geven.

Sybilla Dekker is Voorzitter Taskforce & Stichting Talent naar de Top

Lees ook:
> Diversiteitsbeleid: durf stappen te zetten
> Sybilla Dekker: diversiteit is mondiaal en tijdloos
> Koninklijke onderscheidingen: lintje zoekt vrouw
> Til de diversiteitsdiscussie naar een hoger plan!

Sybilla Dekker

Tekst door: Sybilla Dekker

 • > Voorzitter Adviescommissie Geschilbeslechting Woningwet
 • > Voorzitter Platform Goede Doelen Organisaties
 • > Lid Raad van Toezicht Vereniging Hendrick de Keyser
 • > Voorzitter Beoordeling Commissie Ontwikkeling Paleis en landgoed Soestdijk
 • > Lid College financieel toezicht Curacao, Sint Maarten, BES-eilanden en Aruba
 • > Lid Klankbordgroep Kennis Instituut Atria
 • > Voorzitter Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB)
 • > Voorzitter Strategische Adviesraad TNO Bouw en Mobiliteit
 • > Voorzitter Tafel van Borging, Maasvlakte II
 • > Voorzitter Stichting Constant van Gestel fonds
 • > Dame XVII Compagnie Fonds Scheepvaartmuseum Amsterdam

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Sybilla Dekker

scopist_posts/originals/1320764662.jpg

Diversiteitsbeleid: durf stappen te zetten

Sybilla Dekker: Christine Lagarde is de eerste vrouw aan het hoofd van het IMF. Ze was ook de eerste vrouwelijke minister van Financiën in een G8-land.

lees artikel
scopist_posts/originals/1312797948.JPG

Hoe goed 'klikt' u met uw social network?

Sybilla Dekker: Social networks lijken in korte tijd de grote belofte te zijn geworden bij de aanpak van allerlei problemen.


lees artikel
scopist_posts/originals/1305023563.JPG

Sybilla Dekker: de macht van bestuurderslijsten

Er is niets mis met macht, zo stelt Sybilla Dekker, voorzitter van Taskforce & Stichting Talent naar de Top.

lees artikel

Meer opinie

scopist_posts/originals/Social-distance06v.jpg

Het eind van inclusie of op afstand dichtbij?

Lukt het ons in tijden van social distancing iedereen ‘aan boord te houden’, in de maatschappij en op de werkvloer? The Inclusion Partners-oprichter Adnan Basaran ziet dat de angst regeert. Zelfreflectie is het startpunt voor het bouwen aan betere relaties. 

lees artikel
scopist_posts/originals/essay-CPI06v.jpg

Robuustheid is de enige remedie

De les van de coronacrisis: we hebben leiders nodig die robuuste organisaties bouwen en de sprong voorwaarts kunnen maken naar een nieuwe realiteit. Het hele ecosysteem moet om.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-ING06v.jpg

Kwetsbare productieketens robuuster maken is complex

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van complexe internationale productieketens blootgelegd. Onmisbare onderdelen konden plots niet meer worden geleverd, waardoor de productie moest worden stilgelegd. Dit maant tot nadenken over aanpassingen, maar aan mogelijke oplossingen blijken haken en ogen te zitten.

lees artikel
facebook