Koninklijke onderscheidingen: lintje zoekt vrouw

Koninklijke onderscheidingen: lintje zoekt vrouw

Auteur: Sybilla Dekker | 05-04-2011

Sybilla Dekker: Eén van de meer bijzondere feestelijkheden rondom Koninginnedag, vind ik de lintjesregen. Koninklijke onderscheidingen zijn een erkenning van mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. Mensen met talent. Toch viel mij laatst op dat van de gedecoreerden met een graad hoger dan Ridder slechts 18% vrouwelijk is. Zijn vrouwen minder heldhaftig? Minder talentvol? Of zijn vrouwelijke ridders nog steeds uit de tijd?

Dat lijkt me niet. Volgens mij ligt het eraan dat vrouwelijk talent net iets lastiger wordt erkend dan mannelijk talent. Ik juich elke vorm van waardering en elke vorm van talent altijd toe. Maar ik ben ook voor diversiteit en een goede representatie van de werkelijkheid. Daarom ben ik binnenkort dagvoorzitter van het symposium “Lintje Zoekt Vrouw (in het Noorden)”. Daar willen we mensen inspireren om een gemotiveerde aanvraag in te dienen voor een vrouwelijke topper om van die 18% de gewenste 50% te maken.

Koninklijke onderscheidingen
Nu is het zo dat iedereen iemand kan voordragen voor een lintje. Zo’n lintje is een civiele of een militaire orde. Beide categorieën kennen hun eigen rangordelijke decoraties. En de hiërarchie tussen deze onderscheidingen mag zeker niet worden onderschat. Voordat een lintje daadwerkelijk kan worden opgespeld moet de voordracht langs een aantal schijven van advies. Van de burgemeester naar de commissaris van de Koningin en uiteindelijk naar het Kapittel voor de Civiele Orden. De verantwoordelijke minister zet de voordracht dan om in een ontwerp-koninklijk besluit, dat tenslotte door de Koningin wordt ondertekend.
Je kunt deze weg wat mij betreft best beschouwen als een carrière op zich, waar zeker ook glazen plafonds in te herkennen zijn. Want als vrouwen al een lintje uitgereikt krijgen, dan krijgen ze over het algemeen lagere rangordes toebedeeld dan mannen.

Talentvolle vrouwen
Als ik nou, met behoud van de Oranje-vreugde, eens de vergelijking leg tussen de doorstroom van talentvolle vrouwen tot de hoogste regionen van Koninklijke onderscheidingen en de doorstroom van talentvolle vrouwen naar de top van het bedrijfsleven. Met de vrouwen die voor de maatschappij een uitzonderlijke prestatie hebben verricht als werknemers, de maatschappij is de werkgever en de schijven van advies kunnen we zien als de sollicitatiecommissies of beslissende raden van bestuur. Dan blijkt dat veelal dezelfde belemmerende mechanismen de oorzaak zijn van de stagnerende doorstroom van vrouwelijk talent: erkenning van kwaliteit, durf om buiten de gebaande paden te wandelen, herkenning van succesvolle eigenschappen en zichtbaarheid van de persoon. Met als resultaat dat vrouwen veel minder vaak een lintje krijgen.


Talent naar de top
Bij Talent naar de Top adviseren we het bedrijfsleven hoe ze een hogere toestroom, doorstroom en behoud van vooral vrouwelijk talent in topfuncties kunnen bereiken. En zeggen daarbij ook altijd dat een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de vrouwen zelf. Zij moeten zichzelf zichtbaar maken. Dat geldt ook voor vrouwen die, zogezegd, lintjeswaardig zijn. Het druist tegen de natuur van vrouwen in om zichzelf op de borst te kloppen. Een steuntje in de rug is dan wel wenselijk. Daarom krijgen bezoekers van het symposium Lintje zoekt Vrouw een ‘Koninklijke Onderscheidingen Coach’ toegewezen die hen helpt bij het herkennen en aanmelden van topvrouwen die in hun ogen heldendaden verrichtten. De andere betrokkenen in het voorstel-, advies- en besluitproces van de decoratierondes zou ik willen oproepen om eens extra te letten op de mechanismen die ervoor zorgen dat mannen nog altijd beter behangen zijn dan vrouwen. Het is tenslotte Koningínnedag, laten we dus vooral niet vergeten om ook de vrouwelijke talenten hoog in ons oranje vaandel te houden.

Sybilla M. Dekker
Voorzitter Taskforce & Stichting Talent naar de Top

Lees ook:
> Column Sybilla Dekker: De Toekomst lonkt
> Top 25 machtigste vrouwen
> Vrouwen aan de top: Een evenwichtige samenstelling?
> Meer vrouwen in topposities gaat in slakkengang
> Vrouwen tekenen voor meer topfuncties

Sybilla Dekker

Tekst door: Sybilla Dekker

 • > Voorzitter bestuur Prinses Beatrix Spierfonds
 • > Commissaris Hendrick de Keyser
 • > Directievoorzitter Prinses Beatrix Spierfonds
 • > Voorzitter Adviescommissie Geschilbeslechting Woningwet
 • > Voorzitter Platform Goede Doelen Organisaties
 • > Lid Raad van Toezicht Vereniging Hendrick de Keyser
 • > Voorzitter Beoordeling Commissie Ontwikkeling Paleis en landgoed Soestdijk
 • > Lid College financieel toezicht Curacao, Sint Maarten, BES-eilanden en Aruba
 • > Lid Klankbordgroep Kennis Instituut Atria
 • > Voorzitter Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB)
 • > Voorzitter Strategische Adviesraad TNO Bouw en Mobiliteit
 • > Voorzitter Tafel van Borging, Maasvlakte II
 • > Voorzitter Stichting Constant van Gestel fonds
 • > Dame XVII Compagnie Fonds Scheepvaartmuseum Amsterdam

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Sybilla Dekker

scopist_posts/originals/1323872151.jpg

Van talent naar rolmodel

Sybilla Dekker: Het herkennen en beoordelen van talent vindt overal plaats. Op de sportvelden vormt scouting al jaren de basis van elk succesvol team. En dat heeft zich verbreed tot elk denkbaar beroep en medium. Zo is er geen televisieavond meer te vinden zonder talentenjacht, met zoektochten naar zangers, dansers, modellen, kappers of koks.

lees artikel
scopist_posts/originals/1320764662.jpg

Diversiteitsbeleid: durf stappen te zetten

Sybilla Dekker: Christine Lagarde is de eerste vrouw aan het hoofd van het IMF. Ze was ook de eerste vrouwelijke minister van Financiën in een G8-land.

lees artikel
scopist_posts/originals/1312797948.JPG

Hoe goed 'klikt' u met uw social network?

Sybilla Dekker: Social networks lijken in korte tijd de grote belofte te zijn geworden bij de aanpak van allerlei problemen.


lees artikel
Management Scope

Geïnteresseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/COO-succesfactor05v.jpg

De coo weet waar data de meeste impact heeft

De betrokkenheid van de chief operations officer vergroot de slagingskans van de digitale transformatie binnen de onderneming. De coo weet waar de inzet van data de meeste impact heeft en is in staat om een datagedreven cultuur te creëren.

lees artikel
scopist_posts/originals/Operational-governance05v.jpg

Vijf trends in operational governance

Moderne boards baseren zich op een modern operating system voor strategische besluitvorming, monitoring van brede waardecreatie en het mitigeren van risico’s. Diligent formuleert een vijftal trends waarmee organisaties hun bestaande governancesystemen onder de loep kunnen nemen, om zo de transformatie naar stakeholder capitalism tot stand te brengen.

lees artikel
scopist_posts/originals/EIB-energietransitie04v.jpg

De Europese Investeringsbank als financier van de energietransitie

Corporates die hun wagenpark willen elektrificeren, een productielijn circulair willen maken of ervan dromen hun bedrijfslocaties klimaatneutraal te maken: voor financiering van duurzame projecten kan de Europese Investeringsbank een aantrekkelijke partner zijn. De financieringstrajecten die voorafgaan aan grote investeringen zijn complex en daarbij kan een advocaat een belangrijke rol spelen. 

lees artikel
facebook