Auteur: Quinty Danko | 15-09-2014
Veel bedrijven staan voor de uitdaging om nieuwe waardeketens voor zichzelf te identificeren en die verder inhoud te geven. Jeroen Simons, directeur applications & business services bij HP, geeft in zijn analyse een mooi voorbeeld van hoe de kracht van informatie nieuwe waardeketens creëert.
Achteraan in de waardeketen
Met informatie nieuwe waardeketens creëren is precies wat er is gebeurd bij postbedrijf Sandd. Tot anderhalf jaar geleden stonden zij als postbezorger achteraan in de waardeketen: de marketeers van hun klanten besloten hoe en met welke media zij hun doelgroepen wilden bereiken. Kozen ze voor het sturen van een direct mailing, dan vroegen ze de postbedrijven om een offerte. Ceo Haico Meijerink en cco Thiemo van Spellen willen veel eerder aan tafel komen bij de marketeer, vertellen zij in een interview. ‘We willen hem adviseren in zijn mediakeuze en helpen zijn potentiële klanten te vinden. We hebben enorm veel data tot onze beschikking, die we verrijken tot kennis. Die kennis verkopen we aan de marketeers.’
Betere benutting
Bij netwerkbeheerder Alliander gaat het vooral om het zoeken naar een betere benutting van bestaande energienetten. Door ze bijvoorbeeld uit te rusten met sensoren. Ceo Peter Molengraaf legt in een interview uit hoe het bedrijf te werk gaat: ‘Het elektriciteitsnet heeft, net als een snelweg, vluchtstroken. Met de juiste technologie kun je de capaciteit van die vluchtstrook beter benutten, wat belangrijk is tijdens piekmomenten van energieverbruik. Dat vereist een vorm van omdenken, waarbij innovatie de kern is.’
Personeel
Nu bedrijven naarstig op zoek gaan naar nieuwe businessmodellen en producten, blijkt het personeelsbestand niet altijd aan te sluiten bij de toekomstplannen. Uit een wendbaarheidsonderzoek van Yacht in het eerste kwartaal van 2014 blijkt dat slechts achttien procent van de managers momenteel over exact de juiste mensen beschikt. Zonder externe belemmeringen als wet- en regelgeving zou veertig procent van de managers medewerkers vervangen.
Innovatie van de arbeidsverhoudingen
Volgens Roger Muys, hr-directeur bij PostNL, is dit een kenmerk van de derde industriële revolutie waarin we terecht gekomen zijn. Daarom is het tijd voor innovatie van de arbeidsverhoudingen. In zijn analyse schrijft Muys: ‘Met het internet als driver verandert onze economie in hoog tempo. We zijn op weg naar een miljoen zzp’ers, de pensioenleeftijd is verhoogd, de beroepsbevolking vergrijst en bedrijven worden gedwongen hun processen steeds meer in ketens rondom de klant te organiseren. Het draait om lenigheid, verandervermogen en flexibiliteit.’
Creatieve strategie
Dat geldt niet alleen voor de medewerkers, ook in de boardroom zijn andere mensen nodig, volgens Peter Barratt-Jones van Rethinker.co in een interview. ‘Alleen door creatief te kijken naar de bedrijfsvoering en deze strategie door te voeren, kun je succesvol zijn in de ‘nieuwe’ economie.’
Lees verder
> Interview met Haico Meijerink en Thiemo van Spellen van Sandd
> Interview met Peter Molengraaf van Alliander
> Analyse Gedeelde data is dubbele data
> Analyse Nieuwe arbeidsverhoudingen
> Dossier Creatieve strategie
Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.
Veranderen, verbeteren, innoveren en transformeren, daar gaat het over in de boardroom. Deze thema’s komen dan ook terug in vrijwel alle gesprekken in deze editie van Management Scope.
lees artikelZowel de Nederlandse als de Britse toezichthouder wil de corporate governance code weer op de bestuursagenda krijgen. In Nederland zal de code meer naar het Britse model toegaan; meer op principes dan op regels gebaseerd.
lees artikelHet aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven stijgt nog amper, het streefcijfer van dertig procent wordt bij lange na niet gehaald.
lees artikelGeïntereseerd in Management Scope?
Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-
Vraag een proefabonnement aanBedrijven en organisaties moeten vaker en beter selecteren op integriteit bij de werving en selectie van nieuw personeel, bijvoorbeeld met behulp van computerspellen. Organisatiepsycholoog Ard Barends, onlangs gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ontwikkelde een assessment game die deze ‘zesde persoonlijkheidsfactor’ in beeld brengt.
lees artikelHoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland is de laatste weken optimistischer over een sterk herstel van de Nederlandse economie in 2021. Haar aanname is dat de economie in de zomer van komend jaar weer tot bloei kan komen, maar misschien lukt dat al eerder. Toch wordt er in 2021 zonder twijfel pijn gevoeld.
lees artikelDe zorg en big data lijken geboren voor elkaar. Vanouds drijft de medische wereld op data – van klinisch onderzoek dat jarenlang loopt tot levenslang bijgehouden patiëntendossiers. Die data zijn waardevol en het digitaal ontginnen ervan biedt enorme kansen voor zorgverleners. Tegelijk is dat geen sinecure. Dit is waar beslissers volgens Dimitri van Hoewijk en Elisabeth Thole op moeten letten.
lees artikel