Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen 2023

Oud-Ahold Delhaize-topman Dick Boer is de nieuwe invloedrijkste commissaris van Nederland. Daarmee wordt de lijst weliswaar weer ‘als vanouds’ aangevoerd door een man met een traditioneel profiel, maar de andere podiumplaatsen worden bezet door twee vrouwen die hun sporen verdiend hebben. Verder: bij de nieuwkomers zijn de mannen nog steeds in de meerderheid en de boardroom blijft voornamelijk bevolkt door zestigers en zeventigers – wáár blijven toch de millennials?

> Lees hier de analyse van de Top-100 Commissarissen 2023

1 Dick  Boer

(6) Dick Boer

Oud-Ahold Delhaize-topman Dick Boer is de nieuwe invloedrijkste commissaris van Nederland. Daarmee wordt weer ‘als vanouds’ aangevoerd door een boegbeeld met een traditioneel profiel: man, oud-ceo van een AEX-bedrijf en zestiger, al bezit de oud-topman van Ahold Delhaize niet álle zeven vinkjes (lees ook Dick Boer: nieuwe nummer 1 in Top-100 Commissarissen 2023). Boer verzamelde na zijn terugtreden in 2018 bij het supermarktconcern een goedgevulde portefeuille commissariaten: bij familieconglomeraat SHV, levensmiddelengigant Nestlé en olie- en gasmaatschappij Shell. Onlangs werd hij ook benoemd tot president-commissaris van de worstelende maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.

2 Pauline van der Meer Mohr

(60) Pauline van der Meer Mohr

De carrière van Pauline van der Meer Mohr ontwikkelde zich na functies bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en Shell langs de human resources-discipline (eerst bij TNT, daarna bij ABN AMRO), gevolgd door de rol van collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een meanderende loopbaan dus met brede en multidisciplinaire ervaring, in plaats van de lineaire en eendimensionale weg naar de top van veel mannelijke commissarissen. Ze voegde dit jaar twee toezichtfuncties toe aan haar portefeuille: bij verzekeraar NN en bij Ahold Delhaize. Daarmee is ze zowel de grootste stijger op de lijst als de hoogstgeplaatste vrouw.

3 Petri  Hofsté

(1) Petri Hofsté

Petri Hofsté zakt dit jaar twee plaatsen, na drie jaar op de eerste plek te hebben gestaan. Zij heeft geen functies beëindigd dit jaar, haar daling hangt enkel samen met stevige concurrentie. Hofsté houdt toezicht bij Rabobank, verzekeraar Achmea, bodemonderzoeker Fugro en familieconcern Pon en is viervoudig voorzitter van een auditcommissie.

4 Feike  Sijbesma

(2) Feike Sijbesma

Net als bij Petri Hofsté veranderde er niets aan de functies van Feike Sijbesma, hij zakte ook twee plaatsen door de stijging van Dick Boer en Pauline van der Meer Mohr. De oud-ceo van DSM is voorzitter van de rvc van Philips, non-executive bij Unilever en commissaris bij De Nederlandsche Bank. Daarnaast vervult hij enkele internationale adviesrollen, zoals bij het World Economic Forum.

5 Annet  Aris

(4) Annet Aris

Annet Aris zakte dit jaar één plaats. Met haar commissariaten bij Rabobank, Randstad en ASML is Aris al jaren een vaste waarde in de hogere regionen van de Top-100 Commissarissen. In 2019 ging ze nog aan kop in de Top-100 Corporate Vrouwen. Aris is internationaal georiënteerd in haar portefeuille, en is gespecialiseerd in digitale transformatie.

Bekijk de volledige lijst arrow

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij twee of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de onder- nemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitter- schappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.
Ten slotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

Peildatum
Als peildatum is 1 november 2022 aangehouden.

facebook