Auteur: Mijntje Lückerath - Rovers | 31-08-2011
Prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers: Enkele jaren geleden is voor juristen de Gouden Peer in het leven geroepen. De Gouden Peer wordt uitgereikt aan een jurist die volgens zijn vakgenoten, zijn peers, wordt gezien als de beste in zijn vakgebied. Het zou een leuk idee zijn dit ook voor commissarissen te introduceren.
Veel variaties zijn mogelijk op het thema: de Toffe Peer, de Stoofpeer en de Rotte Peer. Zeker voor commissarissen is een beoordeling door de peers, gelijkgestemden die de persoon in kwestie vaker meemaken, waarschijnlijk de enige manier om met recht te kunnen spreken van een topcommissaris.
Corporate Governance
De evaluatie van het eigen functioneren van (de raad van) commissarissen lijkt de afgelopen periode iets aan belang te hebben gewonnen. Zowel in de Nederlandse Corporate Governance Code 2008 als in de Code Banken en de UK Combined Code 2010 wordt de evaluatie nu expliciet genoemd. De UK Combined Code stelt bijvoorbeeld dat de evaluatie moet blootleggen of individuele commissarissen ‘nog toegewijd zijn’ aan hun rol.
Externe facilitator
Opvallend aan de drie hier aangehaalde codes is dat alleen in het Verenigd Koninkrijk de externe facilitator de eindtekst heeft gehaald, terwijl die óók in de voorstellen voor beide Nederlandse codes stond vermeld. In het voorstel van de commissie Frijns van juni 2008 was aangaande de evaluatie opgenomen: ‘desgewenst met een externe adviseur’. Maar zelfs deze niet-dwingende toevoeging is niet opgenomen in de uiteindelijke nieuwe code van december 2008. Ook de commissie Maas stelde voor om in de code Banken, naast de jaarlijkse evaluatie van het eigen functioneren, eens in de drie jaar het functioneren van de raad van commissarissen onder externe begeleiding te beoordelen. Maar ook deze toevoeging staat niet in de definitieve code. Dit werd toegelicht door te stellen dat interne begeleiding ook acceptabel is als deze, Evenals externe begeleiding, onafhankelijk van de raad van commissarissen plaatsvindt.
Toffe peer
Ik vind dat jammer. Ik ben een sterk voorstander van evaluatie onder begeleiding van een externe facilitator, eens in de drie jaar. Maar ik begrijp ook het grote bezwaar van het verplichten van een externe evaluatie. Het is een nieuw gat in de markt, voldoende éénpitters die erin gesprongen zijn. Maar wie is uiteindelijke voldoende toegerust om een dergelijke evaluatie te kunnen begeleiden? Zowel vergelijkingsmateriaal als inhoudelijke kennis zijn essentieel om een oordeel te kunnen vellen. En er zijn in Nederland maar een paar toffe peren die beide in huis hebben.
Prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business universiteit. Daarnaast is ze verbonden aan de Erasmus universiteit en commissaris bij de ASN Beleggingsfondsen.
Lees ook:
> Raden van toezicht: geef inzicht!
> Meer vrouwen in topposities gaat in slakkengang
> RvC: Een dynamisch samengesteld team
Traineeship maakte duidelijk welke master het moest worden
Op je 25e een huis bouwen, een fulltime baan, een masterstudie Managementwetenschappen, handballen op regionaal niveau, sociale contacten én een nieuwe functie bij de Rabobank als Financieringsspecialist Grootbedrijf. Bente doet het allemaal. Hoe? Ontdek het hier
Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.
We weten allemaal dat we in bepaalde situaties beïnvloed worden door wat er om ons heen gebeurt, wat anderen zeggen, hoe ze het zeggen en dat we bepaalde, soms ook onbewuste, vooroordelen hebben.
lees artikelHet zal niemand ontgaan zijn dat de coo van Facebook, Sheryl Sandberg, een boek heeft geschreven over haar weg naar de top: Lean in.
lees artikelOnlangs was ik één van de initiatiefnemers van een bijeenkomst over de impact van de financiële sector op andere sectoren. Impact betekent volgens Van Dale ‘uitwerking, invloed en effect’.
lees artikelGeïntereseerd in Management Scope?
Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-
Vraag een proefabonnement aanEindelijk. Na enkele honderden jaren wachten zijn de twee meesterwerken van de Schotse auteur Adam Smith vertaald. Dit voorjaar kreeg De welvaart van landen (1776) veel aandacht. Terecht. De vader van de moderne economie maakt in dit boek helder hoe de commerciële samenleving armoede bestrijdt en vrijheid vergroot. Als goede vriend van het kapitalisme – hoewel hij dat woord zelf niet gebruikt – telt hij de zegeningen en is hij tegelijkertijd zeer kritisch op de uitwassen.
lees artikelCommissarissen hebben te weinig zicht op cultuur, gedrag en reputatie. Die ‘dode hoek’ heeft al tot heel wat ongelukken geleid. Tijd voor 21e-eeuws toezicht: vanuit de purpose van de organisatie en met oog voor samenleving, stakeholderbelangen en soft controls, aldus Marleen Janssen Groesbeek, Marlies de Ruyter de Wildt en Caroline Zegers.
lees artikelHet digitale dataverkeer leidt tot een verdubbeling van het wereldwijde energieverbruik. Niet in elke boardroom zijn het snel groeiende dataverbruik en de gevolgen voor het energieverbruik top of mind. Dat zou het wel moeten zijn, stellen ING sectorbankier Dirk Visser en -econoom Ferdinand Nijboer. Bedrijven kunnen de milieu-impact binnen de perken houden door kritisch naar hun ICT-activiteiten te kijken.
lees artikel