Auteur: Mijntje Lückerath - Rovers | 31-08-2011
Veel variaties zijn mogelijk op het thema: de Toffe Peer, de Stoofpeer en de Rotte Peer. Zeker voor commissarissen is een beoordeling door de peers, gelijkgestemden die de persoon in kwestie vaker meemaken, waarschijnlijk de enige manier om met recht te kunnen spreken van een topcommissaris.
Corporate Governance
De evaluatie van het eigen functioneren van (de raad van) commissarissen lijkt de afgelopen periode iets aan belang te hebben gewonnen. Zowel in de Nederlandse Corporate Governance Code 2008 als in de Code Banken en de UK Combined Code 2010 wordt de evaluatie nu expliciet genoemd. De UK Combined Code stelt bijvoorbeeld dat de evaluatie moet blootleggen of individuele commissarissen ‘nog toegewijd zijn’ aan hun rol.
Externe facilitator
Opvallend aan de drie hier aangehaalde codes is dat alleen in het Verenigd Koninkrijk de externe facilitator de eindtekst heeft gehaald, terwijl die óók in de voorstellen voor beide Nederlandse codes stond vermeld. In het voorstel van de commissie Frijns van juni 2008 was aangaande de evaluatie opgenomen: ‘desgewenst met een externe adviseur’. Maar zelfs deze niet-dwingende toevoeging is niet opgenomen in de uiteindelijke nieuwe code van december 2008. Ook de commissie Maas stelde voor om in de code Banken, naast de jaarlijkse evaluatie van het eigen functioneren, eens in de drie jaar het functioneren van de raad van commissarissen onder externe begeleiding te beoordelen. Maar ook deze toevoeging staat niet in de definitieve code. Dit werd toegelicht door te stellen dat interne begeleiding ook acceptabel is als deze, Evenals externe begeleiding, onafhankelijk van de raad van commissarissen plaatsvindt.
Toffe peer
Ik vind dat jammer. Ik ben een sterk voorstander van evaluatie onder begeleiding van een externe facilitator, eens in de drie jaar. Maar ik begrijp ook het grote bezwaar van het verplichten van een externe evaluatie. Het is een nieuw gat in de markt, voldoende éénpitters die erin gesprongen zijn. Maar wie is uiteindelijke voldoende toegerust om een dergelijke evaluatie te kunnen begeleiden? Zowel vergelijkingsmateriaal als inhoudelijke kennis zijn essentieel om een oordeel te kunnen vellen. En er zijn in Nederland maar een paar toffe peren die beide in huis hebben.
Prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business universiteit. Daarnaast is ze verbonden aan de Erasmus universiteit en commissaris bij de ASN Beleggingsfondsen.
Lees ook:
> Raden van toezicht: geef inzicht!
> Meer vrouwen in topposities gaat in slakkengang
> RvC: Een dynamisch samengesteld team
Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.
We weten allemaal dat we in bepaalde situaties beïnvloed worden door wat er om ons heen gebeurt, wat anderen zeggen, hoe ze het zeggen en dat we bepaalde, soms ook onbewuste, vooroordelen hebben.
lees artikelHet zal niemand ontgaan zijn dat de coo van Facebook, Sheryl Sandberg, een boek heeft geschreven over haar weg naar de top: Lean in.
lees artikelOnlangs was ik één van de initiatiefnemers van een bijeenkomst over de impact van de financiële sector op andere sectoren. Impact betekent volgens Van Dale ‘uitwerking, invloed en effect’.
lees artikelGeïntereseerd in Management Scope?
Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-
Vraag een proefabonnement aanBedrijven en organisaties moeten vaker en beter selecteren op integriteit bij de werving en selectie van nieuw personeel, bijvoorbeeld met behulp van computerspellen. Organisatiepsycholoog Ard Barends, onlangs gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ontwikkelde een assessment game die deze ‘zesde persoonlijkheidsfactor’ in beeld brengt.
lees artikelHoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland is de laatste weken optimistischer over een sterk herstel van de Nederlandse economie in 2021. Haar aanname is dat de economie in de zomer van komend jaar weer tot bloei kan komen, maar misschien lukt dat al eerder. Toch wordt er in 2021 zonder twijfel pijn gevoeld.
lees artikelDe zorg en big data lijken geboren voor elkaar. Vanouds drijft de medische wereld op data – van klinisch onderzoek dat jarenlang loopt tot levenslang bijgehouden patiëntendossiers. Die data zijn waardevol en het digitaal ontginnen ervan biedt enorme kansen voor zorgverleners. Tegelijk is dat geen sinecure. Dit is waar beslissers volgens Dimitri van Hoewijk en Elisabeth Thole op moeten letten.
lees artikel