Toffe peer
Veel variaties zijn mogelijk op het thema: de Toffe Peer, de Stoofpeer en de Rotte Peer. Zeker voor commissarissen is een beoordeling door de peers, gelijkgestemden die de persoon in kwestie vaker meemaken, waarschijnlijk de enige manier om met recht te kunnen spreken van een topcommissaris.
Corporate Governance
De evaluatie van het eigen functioneren van (de raad van) commissarissen lijkt de afgelopen periode iets aan belang te hebben gewonnen. Zowel in de Nederlandse Corporate Governance Code 2008 als in de Code Banken en de UK Combined Code 2010 wordt de evaluatie nu expliciet genoemd. De UK Combined Code stelt bijvoorbeeld dat de evaluatie moet blootleggen of individuele commissarissen ‘nog toegewijd zijn’ aan hun rol.
Externe facilitator
Opvallend aan de drie hier aangehaalde codes is dat alleen in het Verenigd Koninkrijk de externe facilitator de eindtekst heeft gehaald, terwijl die óók in de voorstellen voor beide Nederlandse codes stond vermeld. In het voorstel van de commissie Frijns van juni 2008 was aangaande de evaluatie opgenomen: ‘desgewenst met een externe adviseur’. Maar zelfs deze niet-dwingende toevoeging is niet opgenomen in de uiteindelijke nieuwe code van december 2008. Ook de commissie Maas stelde voor om in de code Banken, naast de jaarlijkse evaluatie van het eigen functioneren, eens in de drie jaar het functioneren van de raad van commissarissen onder externe begeleiding te beoordelen. Maar ook deze toevoeging staat niet in de definitieve code. Dit werd toegelicht door te stellen dat interne begeleiding ook acceptabel is als deze, Evenals externe begeleiding, onafhankelijk van de raad van commissarissen plaatsvindt.
Toffe peer
Ik vind dat jammer. Ik ben een sterk voorstander van evaluatie onder begeleiding van een externe facilitator, eens in de drie jaar. Maar ik begrijp ook het grote bezwaar van het verplichten van een externe evaluatie. Het is een nieuw gat in de markt, voldoende éénpitters die erin gesprongen zijn. Maar wie is uiteindelijke voldoende toegerust om een dergelijke evaluatie te kunnen begeleiden? Zowel vergelijkingsmateriaal als inhoudelijke kennis zijn essentieel om een oordeel te kunnen vellen. En er zijn in Nederland maar een paar toffe peren die beide in huis hebben.
Prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business universiteit. Daarnaast is ze verbonden aan de Erasmus universiteit en commissaris bij de ASN Beleggingsfondsen.
Lees ook:
> Raden van toezicht: geef inzicht!
> Meer vrouwen in topposities gaat in slakkengang
> RvC: Een dynamisch samengesteld team