Corporate Impact Index

Corporate Impact Index

Corporate Impact Index 2019

Onderneming met de meeste maatschappelijke impact van Nederland

ASML is dit jaar de winnaar van de Management Scope Corporate Impact Award, de prijs voor de onderneming met de grootste maatschappelijke impact van Nederland. De chipmachinefabrikant laat zien hoe meervoudige waardecreatie aandeelhouders én de maatschappij voordeel oplevert.

Lees hier de volledige analyse van de Corporate Impact Index 2019, en de interviews met ASML-ceo Peter Wennink (Peter Wennink: ‘Verantwoordelijkheid speelt een steeds grotere rol’) en vier Young ASML-bestuursleden over maatschappelijke impact.

Bekijk de volledige lijst arrow

De top-5 per pijler van de Management Scope Corporate Impact Index
De maatschappelijke impact van elk bedrijf is berekend aan de hand van de scores op vijf pijlers: goed bestuur, de relatie met de buitenwereldduurzaamheidfinanciële gezondheid en werkgeverschap. Elke pijler kent een groot aantal metrics en submetrics. 


Verantwoording

De Management Scope Corporate Impact Index (MSCII) kwam tot stand in samenwerking met het Impact Centre Erasmus en Accenture Strategy, met de data van Sustainalytics. De 100 grootste bedrijven in Nederland zijn geanalyseerd op hun maatschappelijke bijdrage: alle AEX- en AMX-bedrijven, aangevuld met de 50 bedrijven met het grootste aantal medewerkers. De impact van elk bedrijf is berekend aan de hand van scores op vijf pijlers: goed bestuur, de relatie met de buitenwereld, duurzaamheid, financiële gezondheid en werkgeverschap. Elke pijler kent een aantal metrics en submetrics. Voor goed bestuur is onder meer gekeken naar de samenstelling van raad van bestuur en raad van commissarissen, voor de relatie met de buitenwereld is bijvoorbeeld gekeken of de ceo-letter ingaat op maatschappelijke impact, voor duurzaamheid zijn gegevens over het ESG-beleid (environment, social en governance) geanalyseerd, voor financiële gezondheid is gekeken naar omzetgroei, winstgevendheid, toekomstige waarde en groeipotentie en voor werkgeverschap is gekeken naar de gemiddelde werknemersgroei. De pijlerscores en totaalscore zijn een indicatie van de impact die het bedrijf op dat gebied heeft. Hoe hoger de score, hoe meer verwachte impact het bedrijf heeft, vergeleken met de andere bedrijven in de lijst. 

facebook