Erasmus Corporate Impact Index

Erasmus Corporate Impact Index 2022

Erasmus Corporate Impact Index

Alliander is voor de derde maal op rij als eerste geëindigd in de Erasmus Corporate Impact Index, de lijst van ondernemingen met de grootste verwachte maatschappelijke impact van Nederland. Het netwerkbedrijf laat opnieuw zien hoe meervoudige waardecreatie aandeelhouders én de maatschappij voordeel oplevert. Bij steeds meer bestuurders staat impact op het netvlies, zo laat de index zien. Lees hier onze volledige analyse van de Erasmus Corporate Impact Index 2022.

Bekijk de volledige lijst arrow

De top-5 per pijler van de Erasmus Corporate Impact Index
De maatschappelijke impact van elk bedrijf is berekend aan de hand van de scores op vijf pijlers: goed bestuur, de relatie met de buitenwereldduurzaamheidfinanciële gezondheid en werkgeverschap. Elke pijler kent een groot aantal metrics en submetrics.

Verantwoording
De Erasmus Corporate Impact Index is tot stand gekomen als samenwerking tussen Management Scope en het Impact Centre Erasmus. De 100 grootste bedrijven in Nederland zijn geanalyseerd op hun maatschappelijke bijdrage: alle AEX- en AMX-bedrijven, aangevuld met de 50 bedrijven met het grootste aantal medewerkers. De impact van elk bedrijf is berekend aan de hand van scores op vijf pijlers: goed bestuur, de relatie met de buitenwereld, duurzaamheid, financiële gezondheid en werkgeverschap. Elke pijler kent een aantal metrics en submetrics. Voor goed bestuur is onder meer gekeken naar de samenstelling van raad van bestuur en raad van commissarissen, voor de relatie met de buitenwereld is bijvoorbeeld gekeken of de ceo-letter ingaat op maatschappelijke impact, voor duurzaamheid zijn gegevens over het ESG-beleid (environmentsocial en governance) geanalyseerd, voor financiële gezondheid is gekeken naar omzetgroei, winstgevendheid, toekomstige waarde en groeipotentie en voor werkgeverschap is gekeken naar de gemiddelde werknemersgroei. De pijlerscores en totaalscore zijn een indicatie van de impact die het bedrijf op dat gebied heeft. Hoe hoger de score, hoe meer verwachte impact het bedrijf heeft, vergeleken met de andere bedrijven in de lijst. 

facebook