Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen 2019

Hans Wijers is opnieuw de nummer één van de Top-100 Commissarissen en daarmee aanvoerder van een dicht verknoopt netwerk. Verder: de opkomst van de toezichthouder met adviesachtergrond, twee buitenlandse commissarissen als hoogste binnenkomers en nestors die van geen ophouden weten.

U kunt onze analyse van de lijst hier lezen: Analyse Top-100 Commissarissen 2019. Leest u ook de belangrijkste trends in de Top-100 Commissarissen.

1 Hans  Wijers

(1) Hans Wijers

Voor de tweede keer op rij is Hans Wijers de aanvoerder van de Top-100, na deze positie vorig jaar en ook in het verleden al eerder te hebben bekleed. De oud-AkzoNobel-topman wist zijn titel van invloedrijkste commissaris te prolongeren met een ander aanvoerderschap: dat van de raad van commissarissen (rvc) van ING.

Bekijk de volledige lijst arrow

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij twee of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.

 

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de onder- nemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze onder- nemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitter- schappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.

 

Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

 

Peildatum
Als peildatum is 1 oktober 2018 aangehouden.

facebook