Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen 2022

Petri Hofsté is voor het derde jaar op rij de invloedrijkste commissaris van Nederland. Verder: ondanks het aanstaande vrouwenquotum tellen we toch weer twee keer zoveel mannen als vrouwen bij de nieuwkomers. En het wordt nu écht tijd voor meer culturele diversiteit.

U kunt onze analyse van de lijst hier lezen: Analyse Top-100 Commissarissen 2022. In het kader van de Top-100 Commissarissen interviewden wij ook Feike Sijbesma: ‘Niemand kan succesvol zijn in een wereld die faalt’ en Eelco Blok: ‘Greenwashing is onacceptabel.’

1 Petri  Hofsté

(1) Petri Hofsté

De hattrick van Petri Hofsté: ze scoort voor de derde keer als first lady van het Nederlandse toezicht. Daarmee wordt de Top-100 Commissarissen opnieuw aangevoerd door een vrouw. Dat sluit mooi aan bij de invoering van het vrouwenquotum per 1 januari 2022, waar Hofsté zich al jaren hard voor maakt. Hofsté houdt toezicht bij Rabobank, verzekeraar Achmea, bodemonderzoeker Fugro en familieconcern Pon en is viervoudig voorzitter van een auditcommissie. Niet gek met haar cijfermatige achtergrond.

2 Feike  Sijbesma

(5) Feike Sijbesma

De runner-up is weer een man: Feike Sijbesma, oud-topman van fijnchemiebedrijf DSM, werd voorzitter van de raad van commissarissen van Philips (hij was al lid van de rvc) en steeg daarmee drie plekken op de lijst. Na zijn vertrek als ceo van DSM werd Sijbesma onder andere covoorzitter van het Global Center on Adaptation (GCA), het wereldwijde centrum voor klimaatadaptatie. Hij doet dat samen met voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Ook is hij covoorzitter van de wereldwijde Alliance of CEO Climate Leaders.

3 Wout  Dekker

(4) Wout Dekker

Op plaats 3 vinden we Wout Dekker, commissaris bij Pon Holdings, SHV Holdings, Koninklijke FrieslandCampina en Randstad. Op het eerste gezicht uiteenlopende commissariaten, al ziet hij het hebben van een maatschappelijke missie als de gemene deler in zijn portfolio.

4 Annet  Aris

(6) Annet Aris

Op nummer 4 staat Annet Aris, die dit jaar twee plekken stijgt. De oud-McKinseyaan is commissaris bij onder andere chipmachinefabrikant ASML, uitzendconcern Randstad en de Rabobank. Aris is breed en internationaal georiënteerd, is gespecialiseerd in digitale transformatie en beschikt  over ruime consultantservaring. 

5 Angelien  Kemna

(56) Angelien Kemna

Oud-APG-cfro Angelien Kemna is de grootste stijger op de lijst. Ze werd non-executive bij internetinvesteerder Prosus, een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers, dat sinds najaar 2019 aan de Amsterdamse beurs is genoteerd. De board telt maar liefst 14 leden – onder wie vier vrouwen – dus dat moeten uitdagende vergaderingen zijn. Kemna houdt verder toezicht bij de financials AXA en NIBC en bij FrieslandCampina.

Bekijk de volledige lijst arrow

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij twee of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de onder- nemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitter- schappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.
Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

Peildatum
Als peildatum is 1 november 2021 aangehouden.

facebook