Een historisch moment: voor het eerst wordt de Top- 100 Commissarissen aangevoerd door een vrouw. En met ook een vrouwelijke runner-up lijkt er sprake van een kentering in de Nederlandse boardrooms. 25 jaar lang was de meest invloedrijke commissaris van Nederland een meneer, of liever gezegd een héér: op leeftijd, gesoigneerd voorkomen in grijs of donkerblauw en geparenteerd aan andere machtige heren in het netwerk. De nieuwe aanvoerster van de lijst voldoet, los van gender, slechts gedeeltelijk aan dit profiel: ze is geen zestiger of zelfs zeventiger, maar vijftiger. Een vijftiger bovendien met een grote liefde voor het toezichtsvak.
U kunt onze analyse van de lijst hier lezen: Analyse Top-100 Commissarissen 2020. Leest u ook de belangrijkste trends in de Top-100 Commissarissen.
Petri Hofsté bekleedt de nummer 1-positie en stoot daarmee Hans Wijers van de troon. Zij voegde dit jaar een toezichtfunctie bij Volkswagen-importeur Pon Holdings toe aan haar portefeuille. Die bevat verder toezichtfuncties bij verzekeraar Achmea, Fugro en Rabobank. Van huis uit accountant, maakte Hofsté carrière als cf(r)o in de financiële wereld, voordat ze beroepscommissaris werd. Voor het eerst wordt de Top-100 daarmee niet aangevoerd door een oud-ceo. Anders dan haar voorgangers is Hofsté ook nergens voorzitter van de raad van commissarissen. Dat stelt haar in staat om bij meerdere bedrijven toezicht te houden. Ze is met haar cijfermatige achtergrond wel vaak voorzitter van de auditcommissie.
Hofsté wordt op haar beurt op de hielen gezeten door een andere vrouw: runner-up Jacqueline Tammenoms Bakker, die van nr. 11 omhoog schoot naar nr. 2. De oud-Shell- en Unilever-vrouw en oud-directeur-generaal Infrastructuur en Waterstaat werd dit voorjaar de tweede vrouwelijke commissaris van baggeraar Boskalis, naast Ilona Haaijer en kan inmiddels bogen op zo’n tien jaar toezichtervaring bij organisaties in binnen- en buitenland.
Op de derde plaats vinden we de eerste man op de lijst: Ben Noteboom, de runner-up van vorig jaar. De oud-Randstad-topman trad af als commissaris van uitgeefconcern Wolters Kluwer, maar houdt nog voldoende over. Zo is hij ook nog commissaris bij supermarktconcern Ahold Delhaize, verzekeringsbedrijf Aegon en tankopslagbedrijf Vopak (voorzitter). In elk bedrijf waar hij toezicht houdt, investeert Noteboom ongeveer 100.000 euro in aandelen, vertelde hij vorig jaar in Het Financieele Dagblad. Een teken van commitment aan zijn toezichtbedrijven.
Het netwerk van de commissarissen in de Top-10 is hecht verknoopt. Zo is de nummer 4 op de lijst, Wout Dekker, toezichtscollega van Petri Hofsté bij Pon en van Annet Aris (nr.6) bij Randstad. Ook zit hij in de rvc met René Hooft Graafland (nr. 8) en Ben van der Veer (nr. 10). Dekker stijgt dit jaar 3 plekken, mede te danken aan zijn commissariaat bij Pon Holdings.
In de veranderende Top-5 van dit jaar is Gerard Kleisterlee een vaste waarde. Dankzij zijn toezichthoudende functies bij ASML, Vodafone, IBEX en Shell is hij dit jaar opnieuw op de vijfde plaats geëindigd. En ook hij kent een commissaris uit de Top-10 als collega-toezichthouder, namelijk Annet Aris (nr. 6) van ASML.
Bekijk de volledige lijst
Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij twee of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.
Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de onder- nemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze onder- nemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitter- schappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.
Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.
Peildatum
Als peildatum is 1 november 2019 aangehouden.