Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen 2021

Petri Hofsté, die in 2019 geschiedenis schreef als eerste vrouw op nummer 1 in de Top-100 Commissarissen, is wederom de invloedrijkste commissaris van Nederland. Er kwamen dit jaar 17 nieuwe commissarissen bij, twee meer dan vorig jaar. Onder de nieuwelingen bevinden zich 13 mannen en vier vrouwen. Daarmee komt het aantal vrouwen in de Top-100 Commissarissen op 40, een winst van twee ten opzichte van vorig jaar. Verkleuring van de boardroom is de volgende diversiteitshorde.

U kunt onze analyse van de lijst hier lezen: Analyse Top-100 Commissarissen 2021. Leest u ook de belangrijkste trends in de Top-100 Commissarissen.

1 Petri  Hofsté

(1) Petri Hofsté

Een medaille halen is al moeilijk, maar de titel prolongeren is vaak nog veel lastiger. Petri Hofsté mag zich echter opnieuw de invloedrijkste commissaris van Nederland noemen. Vorig jaar schreef ze historie, als de eerste vrouw op nummer 1 in de geschiedenis van de Top-100 Commissarissen. Zij is commissaris bij onder meer Rabobank, verzekeraar Achmea, familiebedrijf Pon en bodemonderzoeker Fugro. Hofsté kreeg er dit jaar geen nieuwe positie bij, maar haar goedgevulde en gevarieerde portefeuille scoort ook dit jaar de meeste punten op de lijst.

2 Jacqueline  Tammenoms Bakker

(2) Jacqueline Tammenoms Bakker

Jacqueline Tammenoms Bakker is opnieuw de runner-up van deze lijst. Zij houdt toezicht bij baggerbedrijf Boskalis en navigatiebedrijf TomTom en heeft twee buitenlandse commissariaten. Tot half november, net na de peildatum van deze Top-100 en dus nog wel ‘voor de punten’, was ze ook commissaris bij vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield. Zij heeft inmiddels zo’n tien jaar toezichtervaring bij organisaties in binnen- en buitenland.

3 Ben  Noteboom

(3) Ben Noteboom

Naast zijn drie commissariaten bij Ahold Delhaize, Vopak en Aegon vervult hij een bestuursfunctie bij het VUmc Cancer Center Amsterdam. Ook is hij aandeelhouder/coach bij KIKK Capital, een fonds dat investeert in scale-ups: met kapitaal én met het beschikbaar stellen van kennis, kunde en netwerken. Management Scope interviewde hem voor het decembernummer van 2020: Ben Noteboom: ‘Governanceregels gaan de wereld niet redden’

4 Wout  Dekker

(4) Wout Dekker

Ook Wout Dekker blijft dit jaar op dezelfde plek staan als vorig jaar. Zijn commissariaten bij Randstad (voorzitter raad van commissarissen), FrieslandCampina, Pon Holdings en SHV Holdings leveren hem een vierde plaats op. Ook zijn commissariaten zijn dit jaar niet veranderd.

5 Feike  Sijbesma

(11) Feike Sijbesma

Op nummer 5 vinden we Feike Sijbesma, die vorig jaar met een 11e positie al op het randje van de top-10 stond. Sijbesma was al commissaris bij De Nederlandsche Bank en non-executive bij Unilever. Na zijn afscheid als topman van DSM (dat hem tot erevoorzitter benoemde) werd hij ook commissaris bij Philips. Hij wordt er gezien als opvolger van president-commissaris Jeroen van der Veer (nr. 7), als volgend jaar diens derde termijn afloopt. Sijbesma vervulde in de eerste helft van dit jaar trouwens nog een andere bijzondere functie: speciaal gezant corona.

Bekijk de volledige lijst arrow

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij twee of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de onder- nemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze onder- nemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitter- schappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.

Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

Peildatum
Als peildatum is 1 november 2020 aangehouden.

facebook