Top 100 Corporate Women
Top 100 Corporate Women 2024
Petri Hofsté is (na een intermezzo) voor de zevende keer de invloedrijkste vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. En verder: een dikke laag golden skirts zorgt voor stagnatie in de verjonging en verkleuring van het vrouwelijk smaldeel in de Nederlandse bestuurskamers.
Hier kunt u onze analyse van de lijst vinden.
(3) Petri Hofsté
Terug van (heel even) weggeweest: Petri Hofste is opnieuw aanvoerder van de Top-100 Corporate Vrouwen, na deze positie al zes keer eerder te hebben bekleed. Hofsté maakt dit jaar een comeback op de lijst met een nieuw commissariaat bij FrieslandCampina. In de portefeuille van Hofsté neemt de toezichtfunctie bij de zuivelgigant de plaats in van bodemonderzoeker Fugro, waar ze vorig jaar na het einde van haar zittingstermijn afscheid nam. Hofsté houdt verder toezicht op mobiliteitsbedrijf Pon Holdings, Rabobank en verzekeraar Achmea.
(1) Herna Verhagen
Op nummer 2 vinden we Herna Verhagen, de lijstaanvoerder van vorig jaar. Verhagen is al 12 jaar ceo van PostNL en inmiddels bezig aan haar vierde termijn. Zij heeft te maken met kritische beleggers en wordt in haar eigen rvc geconfronteerd met de lange arm van een grootaandeelhouder. Toch heeft Verhagen ook nog tijd voor haar commissariaten bij Philips (don’t mention the Apneu!), ING en Het Concertgebouw.
(2) Pauline van der Meer Mohr
Pauline van der Meer Mohr is commissaris van supermarktgigant Ahold Delhaize, chipmachinefabrikant ASMI en verzekeraar NN. Zij daalt dit jaar één plaats, mede door het neerleggen van haar commissariaat bij Viatris en de selectiecommissie van de Hoge Raad der Nederlanden. Van der Meer Mohr heeft nog ruimte in haar portefeuille, dus wellicht zien we haar volgend jaar weer stijgen?
(4) Miriam van Dongen
Miriam van Dongen staat dit jaar wederom op de vierde plaats in de Top-100 Corporate Vrouwen. Haar toezichtportefeuille is divers. Verzekeraar Achmea, het Kadaster, online betaaldienstverlener Mollie, derivatenhandelaar Optiver… Juist het zich kunnen verdiepen in verschillende bedrijven tegelijk lag mede ten grondslag aan haar besluit om na een aantal cfo-functies vanaf 2009 alleen nog non-executive functies te vervullen.
(6) Carin Gorter
Carin Gorter kwam vorig jaar uit het niets in de lijst, op de zesde plaats. Dit jaar zet ze haar opmars voort en weet ze de top 5 te bereiken. Zij houdt toezicht op bedrijven uit allerlei sectoren, waaronder bussenfabrikant Ebusco, technologiebedrijf TKH Group, sportschoolketen Basic-Fit en verzekeraar DAS Holding. Bovendien is zij bij al deze bedrijven voorzitter van de auditcommissie.
See full list
Verantwoording
Een vrouwelijke bestuurder komt in aanmerking als zij één of meer functie(s) als bestuurder of commissaris bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 1 miljard euro. Buitenlandse vrouwen komen alleen in aanmerking als zij een executive-functie of tenminste twee non-executive-functies bekleden bij deze ondernemingen.
Puntenverdeling
De vrouwen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben. Uitvoerende functies wegen zwaarder mee dan toezichthoudende functies. Daarnaast krijgen de vrouwen punten voor voorzitterschappen van raden van bestuur of -commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies bij deze ondernemingen.
In lijn met de corporate governance code voor grote bedrijven gaan we uit van een maximum van vijf punten bij commissariaten: twee voor een voorzitterschap en één voor een lidmaatschap, samen een volledige tijdsbesteding. Een ceo krijgt vijf punten.
Ten slotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.
Peildatum
Als peildatum is 1 mei 2024 aangehouden.