Top-100 Corporate Vrouwen
Top-100 Corporate Vrouwen 2020
Petri Hofsté is voor de vierde keer de invloedrijkste corporate vrouw van Nederland. Zij is door de wol geverfd als het gaat om crisiservaring. In 2008 was ze group controller en plaatsvervangend cfo van ABN AMRO, toen de bank werd genationaliseerd. Later stapte ze over naar De Nederlandsche Bank (DNB) om toezicht te houden op de cultuurverandering in de bankensector.
Maar niet enkel Hofsté beschikt over de nu zo noodzakelijke crisiservaring, bijna de helft van de vrouwen in deze lijst is gepokt en gemazeld als het gaat om crisismanagement.
Hier kunt u de achtergrondanalyse van de lijst vinden, en hier een uitgebreide bespreking van de lijst. Of lees het interview met de winnaar: 'Petri Hofsté gaat graag op zoek naar de mens achter het hokje'.
(2) Petri Hofsté
Vorig jaar moest ze een stapje terug doen, dit jaar is Petri Hofsté echter weer als ‘vanouds’ aanvoerder van de Top-100 Corporate Vrouwen, zoals al drie keer eerder. Ze schreef dit voorjaar ook al historie door als eerste vrouw de nummer 1-positie te bereiken van de Top-100 Commissarissen. Hofsté trad vorig jaar weliswaar terug als commissaris van Kas Bank na de overname door het Franse Caceis, maar ze houdt nog een goedgevulde portefeuille over. Naast Rabobank is ze commissaris bij verzekeraar Achmea, bodemonderzoeker Fugro en Volkswagenimporteur Pon Holdings.
(5) Jacqueline Tammenoms Bakker
Runner-up is Jacqueline Tammenoms Bakker. Ze werd vorig jaar commissaris van baggeraar Boskalis en houdt verder onder meer toezicht bij navigatiebedrijf TomTom en vastgoedbedrijf Unibail- Rodamco-Westfield. Allemaal sectoren die momenteel hard geraakt worden door de coronacrisis. Crisiservaring had Tammenoms Bakker al. Ze was non-executive director bij de Britse supermarktgigant Tesco, toen daar in 2014 een groot boekhoudschandaal aan het licht kwam, een beursval volgde en de ceo, cfo en andere topfunctionarissen moesten vertrekken.
(1) Annet Aris
De top-3 van de lijst wordt gecomplementeerd door Annet Aris, de hoogste vrouw van vorig jaar. Ze trad in 2019 terug als commissaris van verzekeraar a.s.r. en houdt momenteel toezicht bij ASML, Rabobank en het cyclische Randstad. ‘Geef me nu geen 60 PowerPoints,’ zei ze in het FD over toezicht in crisistijd.
(21) Miriam van Dongen
Op nummer 4 vinden we Miriam van Dongen, die de top-10 gatecrasht: ze schiet omhoog van nummer 21 door een nieuw commissariaat bij Achmea, een maand nadat ze terugtrad bij Vivat. Van Dongen is goed thuis in de verzekeringssector. Zo was ze tijdens haar actieve loopbaan cfo van Delta Lloyd en van Achmea Zorg. Inmiddels is Van Dongen professioneel commissaris. Haar portefeuille omvat verder commissariaten bij flitshandelaar Optiver en pensioenuitvoerder PGGM. Yin en yang: kortetermijnhandel versus langetermijnbelegger.
(4) Corien Wortmann-Kool
Corien Wortmann-Kool is al sinds 2016 een vaste waarde in de top 10. Zij is al jaren bestuursvoorzitter van ABP en toezichthouder bij Aegon, Save the Children Nederland en Kadaster. Vorig jaar steeg zij een aantal plekken, dit jaar bleven haar functies gelijk maar daalt zij een plek.
Bekijk de volledige lijst
Verantwoording
Een vrouwelijke bestuurder komt in aanmerking als zij één of meer functie(s) als bestuurder of commissaris bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 1 miljard euro. Buitenlandse vrouwen komen alleen in aanmerking als zij een executive-functie of tenminste twee non-executive-functies bekleden bij deze ondernemingen.
Puntenverdeling
De vrouwen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben. Uitvoerende functies wegen zwaarder mee dan toezichthoudende functies. Daarnaast krijgen de vrouwen punten voor voorzitterschappen van raden van bestuur of -commissarissen, chairmanposities van Boards of Directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies bij deze ondernemingen.
Bij de telling van deze Management Scope Top-100 Corporate Vrouwen is de weging van bepaalde functies iets aangepast ten opzichte van de telling van voorgaande jaren. In lijn met de corporate governance code voor grote bedrijven gaan we uit van een maximum van vijf punten bij commissariaten: twee voor een voorzitterschap (eerder vier) en een voor een lidmaatschap, samen een volledige tijdsbesteding. Een ceo krijgt vijf punten. Hierdoor is de balans bestuurder-commissaris evenwichtiger.
Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.
Peildatum
Als peildatum is 1 april 2020 aangehouden.